Oblikujeva in izdelujeva sodobne kuhinje iz masivnega lesa.

Do tega je prišlo bolj ali manj po naključju. Med študijem arhitekture sva se začela ljubiteljsko ukvarjati z različico mizarstva, ki je v tujini poznana pod imenom fine woodworking. Gre za način dela, ki uporablja masivni les in okolju neoporečne materiale, orodja in postopke izdelave, ki so prijetni in ne škodujejo izdelovalcu - končni izdelki pa lahko zaradi kvalitete izdelave dosežejo življenjsko dobo več generacij.

Lahko bi rekli, da povprečna (pogosto tudi nadpovprečna) kuhinja s tem nima veliko skupnega. Zato sva bila, ko sva prejela prvo prošnjo po oblikovanju masivne kuhinje, sprva skeptična. Klasična kuhinja namreč zahteva veliko količino materiala, les pa je bistveno dražji od ivernih plošč. Vseeno sva obljubila, da bova razmislila in poskusila najti kakšno rešitev.

 
Kuhinja 4-Studio Moste-11.jpg
Kuhinja 4-Studio Moste-12.jpg
 

Po hitri študiji in primerjavi sodobnih kuhinj s starejšimi principi konstruiranja pohištva iz masivnih elementov sva prišla do prve zasnove na osnovi prostorske mreže iz lesenega paličja in lebdečih vstavljenih elementov.

To pomeni, da sva odstranila klasično škatlasto podkonstrukcijo iz ivernih elementov ter jo zamenjala z masivnim lesenim* paličjem, s tem pa sva bistveno zmanjšala potrebno količino (sicer cenenega) materiala in ga zamenjala s kvalitetnejšim. V paličje sva vgradila aparate ter obesila lesene predale in druge shranjevalne elemente. Tako sva dobila kuhinjo, ki je v skorajda v celoti narejena iz masivnega lesa, njena cena pa je podobna cenam mizarsko izdelane furnirane kuhinje.

*V prvem in drugem prototipu je bila podkonstrukcija še kovinska, nato pa jo je zamenjala lesena.

 
studiomoste_kuhinja4-18.jpg
studiomoste_kuhinja4-19.jpg
studiomoste_kuhinja4-28.jpg
 

Od prve izdelane kuhinje, ki se je izkazala za uspešno - in do danes opravlja svojo funkcijo enako dobro kot prvi dan, sva skozi naslednje projekte razvijala konstrukcijski sistem in njegove detajle, optimizirala izdelavo in dodala vrsto elementov ter detajlov, ki gradijo oblikovni jezik kuhinj Studia Moste.

Bistven del osebnosti kuhinj je sestavljen tudi iz tega, na kakšen način so izdelane - uporabljava lokalne lesne vrste iz Slovenije in Hrvaške (najpogostejša izbira je slavonski hrast, ni pa nujno edina), ostanke pa porabiva za manjše izdelke in ogrevanje delovnih prostorov. S tem med izdelavo ne proizvajava nepotrebnih odpadkov, prav tako pa tudi ne po izdelavi - ena izmed kvalitet lesenih izdelkov je v tem, da lahko praktično vse poškodbe popravimo in s tem podaljšujemo njihovo življenjsko dobo.

Za površinsko zaščito uporabljava moderna olja s trdimi voski, ki so prijetna in brez škodljivih hlapnih snovi, hkrati pa učinkovito zaščitijo leseno površino in ne potrebujejo rednega vzdrževanja.

 
Kuhinja-5-StudioMoste-19.jpg
Kuhinja-5-StudioMoste-15.jpg
 

Kljub sistemskemu pristopu pa ne gre za industrijski, ampak obrtniški izdelek. Vsaka kuhinja je oblikovana posebej za prostor, kjer bo postavljena in za ljudi, ki jo bodo uporabljali. Ni standardnih širin elementov in višin pultov - vsaka kuhinja je nov projekt in je v celoti izdelana po meri v najinem studiu.

Za podrobnejše informacije in vprašanja, roke izdelave ter finančno oceno posameznega projekta naju lahko kontaktirate po emailu:

 
Kuhinja-6-StudioMoste-11.jpg
Kuhinja-6-StudioMoste-7.jpg
Kuhinja-6-StudioMoste-29.jpg
Kuhinja-5-StudioMoste-29.jpg
Kuhinja 4-Studio Moste-27.jpg
Kuhinja 4-Studio Moste-25.jpg