O masivnem lesu

Delo z masivnim lesom je prijetno. To ne pomeni, da je enostavno - ko izbiramo grobo razžagane plohe, ki so se sušili več let, jih v delavnici spremenimo v ravne in pravokotne sestavne dele, med seboj spojimo tako, da se rasti ujemajo in tvorijo harmonično celoto ter z ročnimi orodji izrezujemo lesne zveze - moramo biti ves čas miselno prisotni in pozorni na to, kaj delamo. Ker si dve drevesi med seboj nikdar nista enaki, tudi dva po obliki enaka kosa pohištva nikdar nista identična. Kako izberemo, uporabimo in kako natančno obdelamo les lahko naredi razliko med dobrim in slabim kosom pohištva.

Kvaliteta, stabilnosti in vzdržljivost kosa pohištva je v veliki meri odvisna tudi od tega, kako trdno so med seboj spojeni posamezni sestavni deli - lesne zveze, kot so lastovičji rep ali zveza na čep/utor, ki so jih uporabljali že naši davni predniki, so daleč najtrdnejši spoji, ki jih lahko uporabimo v pohištvu. Za nekatere so tudi najlepši oblikovni element. Pohištvo, ki ima sestavne dele le vijačene med sabo, ne bo nikdar tako stabilno kot tisto, kjer so deli med seboj spojeni z lesnimi zvezami.

Življenjska doba masivnega lesenega pohištva lahko doseže več generacij, predvsem zaradi prednosti, ki jih omogoča masivni les kot material. V primerjavi z ne-masivnim pohištvom (ki ima sredico iz zlepljenih lesnih ostankov in tenko zaščitno plast folije, barve ali furnirja) ima leseno pohištvo sredico enako površini - to pomeni, da ko mehansko poškodujemo njegovo površino, ne prebijemo zaščitne plasti in s tem ne ogrozimo uporabnosti izdelka. Skozi večletno uporabo se na pohištvu razvije značilna patina (ki jo pogosto dojemamo kot znak kvalitete), lahko pa ga tudi obnavljamo - odpravimo manjše poškodbe v obliki vdrtin in prask, ali pa prebrusimo celotno površino in jo ponovno zaščitimo, s čimer dobimo navidez nov kos pohištva.

Morda lahko pohištvo, ki ima natisnjen vzorec lesa na plastični površini, na pogled deluje identično masivnemu, kljub temu pa je senzorična izkušnja med njegovo uporabo bistveno drugačna. Resnično leseno pohištvo je težje in bolj stabilno, ko se vanj pomotoma zadenemo - ko nanj položimo kozarec, pa slišimo zamolkel in prijeten zvok. Leseno pohištvo v prostor prinese občutek elegance, trajnosti in povezanosti z naravo.

Odgovorna raba lesa

Les je količinsko omejen material in je prav, da z njim ravnamo ogovorno in varčno. Če zaradi nepremišljenega oblikovanja po nepotrebnem porabimo veliko količino materiala, je izdelek cenovno dražji - s tem pa ga spremenimo v nekaj luksuznega in nedostopnega. Ker želimo, da temu ne bi bilo tako, že v oblikovni fazi izdelke poskušamo zasnovati tako, da so ekonomični s količino materiala in potrebnega dela - vendar le do razumne mere in nikoli ne na račun končne kvalitete izdelka.

Prav tako se nam zdi pomembno, da so izbrani lesovi za pohištvo čimbolj lokalnega izvora - ti so prilagojeni našim klimatskim razmeram, prav tako pa z nepotrebnim transportom iz oddaljenih krajev ne prispevamo k dodatnemu onesnaževanju okolja (čeprav je les že sam po sebi zaradi shranjevanja ogljika v lesni masi dober pri uravnavanju ogljičnega odtisa). Za izbiro lesa sodelujemo s strokovnjaki, ki skrbijo, da ves les, ki ga uporabljamo za naše izdelke, izhaja iz odgovorno upravljanih gozdov s FSC certifikatom.